Kinderen hebben baat bij vaderschapsverlof

Afgelopen weekend was het vaderdag. Reden voor kranten en tijdschriften om extra aandacht te besteden aan het vaderschapsverlof. De Knack en de Tijd interviewden hiervoor Ignace Glorieux. Uit recent onderzoek van het OESO blijkt dat kinderen baat hebben bij het vaderschapsverlof. Glorieux geeft aan dat het vaderschapsverlof bevorderlijk kan zijn voor een meer gelijke samenleving. ‘Als kinderen vandaag zien dat hun vaders en moeders het huishouden en de kinderzorg gelijk verdelen, dan zullen ze dat later hopelijk ook doen.’

Op dit moment is kinderzorg en het huishouden ongelijk verdeeld. Moeders nemen over het algemeen veel van de zorgtaken op zich. ‘Als vaders al iets doen voor de kinderen, zijn dat meestal de leuke dingen: verhaaltjes voorlezen, spelletjes spelen, samen gaan zwemmen,’ aldus Glorieux in de Knack.

Klik hier voor de volledige tekst.

De tijdsbesteding aan zorg en opvoeding is bij de mannen wel toegenomen over de tijd. Mannen besteden tegenwoordig 2 uur en 26 minuten aan hun kroost en dat is 42 minuten meer dan in 1999. Echter haalt de man zijn identiteit nog altijd vooral uit zijn job. ‘Zijn rol als opvoeder groeit, dat is juist, maar slechts gedeeltelijk,’ aldus Glorieux in de Tijd.

Klik hier voor de volledige tekst.

vader-luistert-naar-dochter