Aanzienlijk aantal ASO’ers haakt af na middelbaar

In 2017 telden we 5.107 jongeren die een jaar na het behalen van hun ASO-diploma niet meer aan het studeren waren. Daarvan waren 13,2% op dat moment nog werkzoekend, wat een pak boven het gemiddelde ligt. Opvallende cijfers aangezien (enkel) een ASO-diploma niet de beste aansluiting op de arbeidsmarkt garandeert. De vraag waarom deze jongeren niet verder studeren dringt zich op.

“Het is denkbaar dat een leerling uit een sterke richting als wetenschappen-wiskunde het idee heeft alles aan te zullen kunnen, wat vervolgens niet zo blijkt te zijn”, zegt Ilse Laurijssen. Maar het probleem is groter dan enkel de genoemde 13,2%. “Want het is niet zo dat al die anderen wél aan het werk zijn”, benadrukt zij. “Er is ook een grote groep niet-werkenden die geen werk zoekt.” Dat bleek uit een studie die Laurijssen zelf enkele jaren geleden uitvoerde. Een jaar na hun afstuderen werkt amper 50 procent van de aso’ers die de schoolbanken verlaten.

“De situatie is dus nog dramatischer dan het schoolverlatersrapport al doet uitschijnen. Na de ongekwalificeerde schoolverlaters zijn de jongeren die uit het aso en kso komen de meest problematische groep. Dat blijft ook vijf jaar later nog het geval.” Er is echter ook goed nieuws, zo blijkt uit onderzoek van Laurijssen: degenen die wel aan de slag kunnen, doen het meteen redelijk goed. Zelfs met enkel een aso-diploma op zak verdienen die jongeren een meer dan behoorlijk loon. Bovendien bleek uit het onderzoek van Laurijssen dat zij later vaak nog beslissen om zich bij te scholen.

Bron: DeMorgen.be

Lees het volledige artikel online hier of download de tekst.

Het rapport van de studie kan hier integraal worden geconsulteerd: