Meer tijd voor kinderen dan 50 jaar geleden

Onderzoek in elf hoge-inkomenslanden toont aan dat ouders vandaag twee keer zo veel tijd met hun kinderen doorbrengen dan vijftig jaar geleden. In België zien we net hetzelfde, zeggen sociologen Ignace Glorieux en Theun Pieter van Tienoven.

“Mama’s en papa’s hebben nog nooit zoveel tijd besteed aan hun kinderen als nu”, zegt Glorieux. In 1966 was een mama gemiddeld 55,4 minuten per dag bezig met “kinderzorg en opvoeding”, een papa 12,5 minuten. In 2013 is dat 66,1 minuten voor de mama’s en 34,2 minuten voor de papa. Een stijging met 20 procent voor de mama’s dus, terwijl ‘papatijd’ bijna verdrievoudigd is in vergelijking met vijftig jaar geleden.

Hoe komt dat we meer tijd spenderen met onze kinderen dan vijftig jaar geleden? “De eisen die we aan ouderschap stellen zijn veel gewijzigd. Tegenover 1966, maar ook tegenover pakweg vijftien jaar geleden”, zegt van Tienoven, “Ook sinds 1999 is de tijd die we aan onze kinderen spenderen fors gestegen. Betrokken zijn bij school, kinderen laten deelnemen aan sportclubs, hobbyclubs, kampen, dat vinden we nu allemaal veel belangrijker. Maar hoeveel ouders gingen pakweg dertig jaar geleden naar een museum met hun kinderen?”.

Vijftig jaar geleden waren moeders weliswaar veel meer aanwezig, maar ze deden veel minder met hun kinderen. Terwijl ze bezig waren met het koken of poetsen of naaien, liepen de zonen of dochters rond op straat, of waren ze zich domweg aan het vervelen… .”Er was een grotere scheiding tussen de wereld van volwassenen en die van kinderen. Nu ligt de lat veel hoger.” besluit Glorieux. Nu komen ouders thuis na hun drukke werkdag en zeggen ze expliciet: en nu gaan we eens met ons kind bezig zijn. In de jaren 60 was dat veel minder aan de orde. Dan gaan ze voorlezen, of mee het huiswerk maken… Uit schuldgevoel, omdat ze door hun drukke job het gevoel hebben dat ze hun kind tekortdoen.

vader-luistert-naar-dochter

In de pers:

  • Niet schrikken: u hebt nu méér tijd voor de kinderen – De Morgen (29 nov. 2017)
  • Kinderen krijgen meer aandacht – Het Belang van Limburg (2 dec. 2017)
  • Druk, druk, druk – Het Nieuwsblad (2 dec. 2017)
  • Op zoek naar kinder-tijd – De Morgen (2 dec. 2017)