Is de kentering eindelijk ingezet?

Vrouwen zijn steeds vaker de kostwinner thuis, dat blijkt althans uit Europese cijfers. Vrouwen vatten vaker hogere studies aan en kunnen op het einde van de rit ook nog eens meer diploma’s aan de muur hangen. Maar uiteindelijk ze kiezen nog vaak voor deeltijds werk en doen ze de bulk van het huishoudelijk werk.”Ik vrees dat we er nog lang niet zijn”, zegt socioloog Ignace Glorieux in De Morgen.

 

woman-climbing-ladderEen van de redenen waarom vrouwen in de meeste gevallen financieel het onderspit delven, is omdat ze – nog steeds – het merendeel van de huishoudelijke taken voor hun rekening nemen. “Natuurlijk zou het ideaal zijn als mannen en vrouwen binnen het gezin alles netjes verdelen en evenveel verdienen. En het kan zijn dat het toeneemt. Maar het blijft uitzonderlijk”, zegt Glorieux. Mannen denken dat ze veel bijdragen in het huishouden, tot ze het op een rijtje zetten. Opeens moeten ze dan toegeven dat vrouwen dubbel zoveel presteren thuis.

“Zelfs bij progressieve hoger opgeleiden is die ongelijkheid hardnekkig”

Ondanks alle pogingen tot genderneutraliteit zijn we de clichés vandaag nog steeds niet voorbij. Enerzijds worden de klassieke rolpatronen er van kleins af ingestampt. Meisjes krijgen van kleins af poppen om voor te zorgen, terwijl jongens met auto’s of bouwdozen mogen spelen. Anderzijds maken mannen en vrouwen zich die identiteit ook eigen. “Het is dubbel. Ligt het huis er slordig bij, dan gaan we daar de vrouw sneller op afrekenen. Maar evengoed zal de vrouw zich er sneller aan ergeren”. Er is dan wel sprake van enige vooruitgang? In vele gevallen betekent een carriere voor de vrouw, dat de vrouw toch meer borden in de lucht moet houden dan de man. “Wat dan de juiste balans is, hebben we nog niet bepaald. Hoe dan ook zijn er maar weinig vrouwen die het evenwicht gevonden hebben”, besluit Glorieux.