De interne keuken van corona

De coronacrisis beheerste het afgelopen jaar zowat ons hele leven, tot in de keuken toe. Tijdens de coronaperiode werd thuis meer gekookt en we tafelden ook langer dan voorheen, zo blijkt uit verschillend binnen- en buitenlands onderzoek.

Aan voorlichting of nieuwe kookboeken was er geen tekort, maar voorheen ontbrak vaak de tijd om goed te koken. Toen het coronavirus in maart arriveerde, hadden we plots wel die tijd en waren velen genoodzaakt zelf drie maaltijden per dag te bereiden. De vaardigheden en het zelfvertrouwen bij het koken groeiden en sommigen (her)ontdekten hun passie voor koken, zo blijkt althans uit de Corona Cooking Survey.

Dat we meer thuis kookten, bracht ook meer sfeer in het gezin, en dat vertaalde zich in langer tafelen. Volgens een tijdsbestedingsonderzoek van de VUB besteedden we in april en mei gemiddeld 20 minuten meer per dag aan de maaltijden, ook op weekdagen. ‘Dat komt omdat we minder gevangen zaten in andere tijdsstructuren, zoals school en werk’, zegt socioloog Theun Pieter van Tienoven. Daarom konden we ook sterker dan voorheen vasthouden aan de vaste eettijden, en meer samen eten dan normaal. ‘Thuis koken bracht meer sfeer in het gezin’, aldus van Tienoven.

Lees het volledige artikel op De Standaard.