70-plussers snel weg met videochat

Eind maart startte de onderzoeksgroep TOR van de Vrije Universiteit Brussel – samen met hbits, een VUB spin-off – een tijdsbestedingsstudie (www.dagelijksleven.eu) om na te gaan hoe het dagelijks leven van mensen eruitziet tijdens de corona-maatregelen. Zij gingen ook na hoe mensen tijdens de coronamaatregelen contact bleven houden met elkaar.

“We analyseerden hoe telefonisch en virtueel contact een plaats kreeg in ons dagelijks leven. Daarbij valt het op dat de 70-plussers de quarantaine vlot overbruggen door contacten per telefoon en videochat.” dat zegt onderzoekster Anaïs Glorieux in De Standaard. Ze stelt ook vast dat mensen die alleen wonen het meeste tijd spenderen aan digitaal contact. Hun gemiddelde zit aan 4 uur 42 minuten. Voor mensen die samenwonen met hun ouders, is dat een uur minder (3 uur 49 minuten) en koppels met kinderen besteden hier het minste tijd aan (3 uur 47 minuten). Gemiddeld telefoneren we iets meer met vrienden dan met niet-inwonende familieleden. Vooral jongeren besteden het meeste tijd aan contact met vrienden. Oudere leeftijdscategorieën daarentegen (51-70 jaar en 70-plussers) bellen of videochatten vooral met familieleden. Meer resultaten over contact op afstand kan je hier vinden.

 

Oproep tot deelname: De onderzoeksgroep zoekt nog steeds naar deelnemers voor het onderzoek. Op die manier kunnen ze evoluties in het gedrag bestuderen, ook na het nemen van diverse exit-maatregelen.De onderzoeksgroep TOR van de Vrije Universiteit Brussel onderzoekt samen met het onderzoeksbureau hbits de sociale gevolgen van de corona-crisis. Wat zijn de gevolgen hiervan voor uw dagelijkse leven? Doe mee aan dit onderzoek en vertel ons hoe uw dagelijks leven is veranderd via www.dagelijksleven.eu.