7 tips die élke leraar kan gebruiken tegen spijbelen en schooluitval

Spijbelen en schooluitval komen in elke school voor. Welke leerlingen in jouw klas blijven te lang onder de radar? En waarom werken strafstudies niet? Onderzoekers Bram Spruyt en Gil Keppens willen elke leraar alert maken voor spijbelaars. In Klasse geven zij alvast 7 tips mee.

 

Tip 1: Wees slimmer dan je leerlingen

“Sommige scholen denken dat ze geen of weinig spijbelende of afhakende leerlingen tellen. Maar heel wat jongeren blijven onder de radar. Zo zijn de berekende spijbelaars crack in het registratiesysteem omzeilen. Na het afvinken ‘s morgens verstoppen ze zich ergens in een lokaal of glippen weg, bij voorkeur op vrijdagmiddag. Of ze zijn te laat en blijven dan maar ineens een halve dag weg, want die B-code hebben ze toch al op zak.” zegt Bram Spruyt.

“Meisjes blijven langer onopgemerkt dan jongens. Ze internaliseren meer waardoor hun problematische spijbelgedrag later in het vizier komt. Jongens externaliseren in het algemeen meer, maken heibel en worden vroeger opgemerkt en opgevolgd.” zegt Gil Keppens.“De helft van de spijbelaars spijbelt met medeweten van hun ouders. Ze krijgen zoon of dochter niet uit bed, maar geven geen toestemming om niet naar school te gaan. Bij een derde van de leerlingen geven ouders wel toestemming: vermoeidheid, een taak of toets niet voorbereid, een cent bijverdienen, luxeverzuim of iets leuks doen met familie.”

 

Lees het volledige artikel met alle tips op klasse.be

 

Gebaseerd op:

Keppens, G., B. Spruyt (2019): Preventie van spijbelen en vroegtijdig schoolverlaten: Eindrapport. Research paper SONO/2019.OL1.2/2, Brussel: Steunpunt Onderwijsonderzoek (309 blz.) - TOR 2020/15.