VUB verlicht werkbelasting profs

‘s Ochtends onderzoeker. In de namiddag leraar. En ‘s avonds specialist in een panel. Professoren houden voortdurend verschillende ballen in de lucht. Naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek naar de belasting van professoren uitgevoerd door de onderzoeksgroep TOR, pakt rector Caroline Pauwels uit met een reeks maatregelen om het personeelsbeleid van de Vrije Universiteit Brussel te versterken. De Vrije Universiteit Brussel gaat profs beter begeleiden, competentiemanagement invoeren, een mailpolicy opstellen, en de balans tussen werk en privéleven bekijken. Caroline Pauwels: “De VUB moet een warme gemeenschap zijn waar de mensen trots op zijn.”

 

Onderzoek belasting professorena718aa03-344a-486e-b8e7-be6cf2811f0c_300_x_300_lifeworkbalance

De maatregelen volgen op een onderzoek naar de werkbelasting van professoren. Dit werd uitgevoerd door , samen met een aantal andere onderzoekers van de onderzoeksgroep TOR. De conclusies van het onderzoek zijn de basis geweest voor deze aanpak. Daarin stond ten eerste dat de autonomie die een prof heeft, het werken onder grote tijdsdruk hanteerbaar maakt. Profs werken gemiddeld 53 uur per week. Ook wilde men meer duidelijkheid over de verschillende rollen die een prof vervult: een wetenschapper is niet alleen onderzoeker, maar doorgaans ook leraar en verlener van diensten aan de maatschappij. Bovendien vervullen veel proffen ook bestuursfuncties binnen de universiteit. Door de werksfeer en collegialiteit te bevorderen, verwachtingen te verduidelijken, en te werken aan leiderschap, wil de universiteit deze zogenaamde ‘rolambiguïteit’ sterk verminderen.

De jobtevredenheid werd ook negatief beïnvloed, bleek uit het onderzoek, door de conflicten tussen werk en privé. Vrouwen blijken daardoor zelfs geneigd sneller hun academische loopbaan op te geven. De Vrije Universiteit Brussel wil dat natuurlijk voorkomen, zodat meer vrouwen prof worden en blijven.

 

In de pers

Administratieve rompslomp put academici uit. De Morgen – 25 januari 2017
VUB stelt professoren gerust (als ze goed bezig zijn). De Standaard – 25 januari 2017
Proffen werken meer dan 53 uur per week. De Tijd – 25 januari 2017
VUB wil werklast van proffen verlichten. Nieuwsblad – 26 januari 2017
VUB: “We zoeken betere balans tussen resultaat- en mensgericht werken”. VRT nieuws – 25 januari 2017

 

Gerelateerde publicaties