Vrouwen werken minder in het huishouden, maar mannen doen echt niet meer

Vrouwen doen minder in het huishouden, maar mannen doen niet meer. Dat blijkt uit onderzoek naar de tijdsbesteding van de Nederlanders. Socioloog Ignace Glorieux zegt in “De wereld vandaag” op Radio 1 dat dit in België niet anders is. “We besteden meer huishoudelijk werk uit, maar daardoor doen mannen nauwelijks iets meer.”

Minder tijd voor het huishouden

“We doen duidelijk minder in huis en we besteden meer werk uit. Denk aan de strijkdiensten en het poetswerken dat bekostigd wordt via dienstencheques. Voort gaan we meer uit eten, of anopen we het snelle hapklare broodje en de kant-en-klaarmaaltijd.” zegt Glorieux. Wel wordt er bewust meer tijd genomen voor kinderen, zowel bij mannen als vrouwen. Vorige generaties waren meer thuis, maar maakten minder tijd voor kinderen.

De kloof blijft

Ook uit alle Belgische cijfers blijkt dat vrouwen steeds minder in het huishouden werken. We zien wel een heel lichte stijging bij mannen, maar die is minimaal in vergelijking tot de daling bij de vrouwen. En ook bij ons kunnen we stellen. “De kloof blijft. Vrouwen doen het leeuwendeel van het huishoudelijk werk”, zegt Glorieux. “Ook het soort taken blijft verschillen. Sommige taken zijn bijna exclusief vrouwelijk. Vooral taken die niet uitgesteld kunnen worden, blijven naar vrouwen gaan. De man wast de auto en snoeit de haag. Dat zijn taken die je kan uitstellen, en waar je het verschil mee kan maken. Het is jammer vast te stellen dat dit clichématige vaststellingen lijken. Maar het is helaas nog steeds zo.”

“We besteden meer huishoudelijk werk uit, maar daardoor doen mannen nauwelijks iets meer.”

Langzame evolutie

Waarom lijkt de kloof tussen mannen en vrouwen zich niet te dichten? Tijdspatronen zijn heel robuust. Ze zijn vastgeroest in gedragspatronen en ook institutioneel bepaald. Zoveel is er echt niet veranderd sinds de jaren 60. Het gros van de mensen werkt van 9 tot 5 en zit ’s avonds voor tv. Zo flexibel zijn we helemaal niet geworden. 50 procent zit ’s avonds voor een scherm. Dat kan uitgesteld kijken zijn, of een tablet. Het maakt niet veel uit. Ons gedrag is al bij al weinig veranderd.

Herbeluister hier het volledige interview op Radio 1 (vanaf 02:12:30).

Herbekijk hier het gerelateerde nieuwsfragment op vtm nieuws.