Tip van sociologe Jessy Siongers: Maak tijd voor vrije tijd

OPROEP. Doe mee aan het VUB-onderzoek. De onderzoeksgroep TOR van de Vrije Universiteit Brussel onderzoekt samen met het onderzoeksbureau hbits de sociale gevolgen van de corona-crisis. We werken anders, de scholen en veel winkels zijn gesloten en het openbare leven valt stil. Wat zijn de gevolgen hiervan voor jouw dagelijkse leven? Doe mee aan dit onderzoek en vertel ons hoe jouw dagelijks leven is veranderd via www.dagelijksleven.eu

 

Nu onze gebruikelijke waaier aan vrijetijdsactiviteiten sterk werd ingeperkt door de corona-maatregelen is het zoeken naar creatieve manieren om te ontspannen tussen vier muren. Voor sommigen zal de verleiding om tijdens deze periode méér en langer te werken ook groot zijn. Niet doen, zegt sociologe Jessy Siongers.

Als senior onderzoekster is Jessy Siongers verbonden aan onderoeksgroep TOR van de VUB, het Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie en het Jeugdonderzoeksplatform. Ze doet er onderzoek naar vrijetijdsbesteding, cultuurparticipatie en maatschappelijke attitudes in het algemeen en bij jongeren in het bijzonder. Volgens Siongers is het belangrijker dan ooit om bewust om te gaan met je vrije tijd in deze lockdown-tijden. Hier zijn enkele van haar tips om deze periode door te komen.

De vijf tips van Jessy Siongers

 

1. Maak tijd voor vrije tijd

Door de huidige lockdown-maatregelen zijn een heleboel vrijetijdsactiviteiten noodgedwongen weggevallen. Tegelijkertijd hebben velen onder ons nu een minder drukke sociale agenda. Het kan dan ook verleidelijk zijn om die vrijgekomen tijd op te vullen door je op je werk te storten. Niet doen – het is uitermate belangrijk om tijd te blijven uittrekken voor ontspanning.

2. Creëer sociale nabijheid

Voor een sociologe als mezelf heeft de term “social distancing” een heel andere betekenis. Wat het eigenlijk zou moeten zijn is: maak van fysieke afstand de norm, maar bewaar contact met anderen. Dat blijft erg belangrijk.

3. Opwaardeer daarbij oude vormen van communicatie

Bel je naasten op, stuur brieven en kaarten, verzend foto’s met de post … De digitale kloof is écht en treft een grote groep oudere mensen die niet op sociale media zitten en dus uit de boot vallen. Het kan ook een leuke activiteit voor kinderen zijn om brieven te schrijven naar de grootouders.

4. Engageer je en moedig ook zeker de jongeren in je gezin aan om hetzelfde te doen

Er leeft soms een beeld dat jongeren tegenwoordig weinig geëngageerd zouden zijn, maar dat blijkt helemaal niet uit ons onderzoek. Wel is het zo dat zij vaker kortlopende engagementen aangaan. Voor studenten en jongeren is dit dan ook een uitgelezen moment om de handen uit de mouwen te steken, bijvoorbeeld door online huiswerkbegeleiding te geven aan kinderen in de lagere of middelbare school, of door als telefoonvrijwilliger ouderen uit hun isolement te halen.

5. Ondersteun kinderen en tieners in de zoektocht naar nieuwe vrijetijdsactiviteiten en geef hen ook een stem in dat proces.

Je kan hun bestaande interesses daarbij gebruiken als vertrekpunt. UiTinVlaanderen.be bundelt een heleboel activiteiten en is een aanrader als je wat inspiratie zou willen.

 

In welke mate volgt u uw eigen tips zelf op?

“Ik merk zelf ook dat ik moet opletten dat ik niet in mijn werk duik. Ik begin veel vroeger te werken en ik eindig ook later dus dat is zeker een aandachtspunt. Wij hebben zelf twee tieners en we proberen zoals ik zei samen met hen te zoeken naar nieuwe vrijetijdsactiviteiten. Dat heeft al leuke vondsten opgeleverd als “Tussen Kunst & Quarantaine”, een Instagram-account die gebruikers aanmoedigt om bestaande kunstwerken na te bootsen vanuit hun woonkamer – wat al tot hilarische taferelen heeft geleid (lacht). We wonen in het Hageland en zijn sinds de lockdown onze buurt ook beginnen te verkennen en hebben zo al mooie paadjes ontdekt.”