Plan eens een weekend niet vol. Durf eens wat aan te modderen.

Ziekteverzuim stijgt sneller bij dertigers en veertigers, becijferde SD Worx. De reden? De levensstijl die we nastreven buiten het werk: de sociale activiteiten en de persoonlijke ontplooiing, van jezelf en van de kinderen. “We willen een interessant en uitdagend leven. We gaan gebukt onder een grote druk, met de nodige gevolgen. Er komen problemen en dat kan zich vertalen in meer ziekteverzuim.”, zegt socioloog Ignace Glorieux op Radio1.

We willen een interessant en uitdagend leven. Op tijd naar theater en cinema gaan, boeken willen lezen, op tijd een citytrip of grote reis, uitgaan, mensen uitnodigen… . We zijn veeleisender geworden. Iedereen trekt een façade van een boeiend leven op en anderen spiegelen zich daaraan. Vrienden zijn net terug van een toffe citytrip en de andere vrienden hebben het nieuwste boek van Griet Op de Beeck al lang gelezen. Filosoof Alain de Botton heeft hiervoor het woord “statusangst” uitgevonden.

“We denken dat al die andere mensen een interessanter leven hebben dan wij, en daarom willen we meer.”

Vrijetijdsstress is een verschijnsel bij dertigers en veertigers. En dat zijn niet toevallig meestal ouders. Glorieux: “Er is een groeiende druk op ouders om het goed te doen met de kinderen. Quality time met de kinderen moet. Een waaier aan activiteiten is een noodzaak geworden. Het moet worden gecombineerd met een drukke job waar je absoluut in vooruit wil. En dat doe je dan ook nog eens als tweeverdiener.”

 

“Plan eens een weekend niet vol. Durf eens wat aan te modderen. Zeg gewoon: ik blijf in de zetel liggen. Onthaasting is het toverwoord. Minder moeten. Ik ken er weinig die het durven. Maar ze bestaan.”, besluit Glorieux.

Herbeluister het interview hier. (vanaf 00:18:40)