Omarm de sleur in je leven

Wie de verveling in het werk verdrijft, kan nog steeds sleur voelen. Dat is niet per se slecht, vindt Theun Pieter van Tienoven. Hij promoveerde op het onderwerp routines in het dagelijks leven. Voor het onderzoek liet hij 2.700 Belgen tussen de 18 en 65 jaar noteren wanneer ze welke activiteit deden. Daaruit bleek dat doordeweekse dagen er voor 40 procent hetzelfde uitzien. Bij fulltime werkende mannen met kinderen is de sleur het grootst. Op weekdagen herhaalt 65 procent van hun activiteiten zich.

‘Hoe meer verschillende rollen je vervult in het leven, zoals werknemer en ouder, hoe drukker je bent en hoe logischer het is dat je allerlei routines hebt ontwikkeld’, zegt Van Tienoven in de Volkskrant. Bij elke rol die je hebt, horen namelijk verantwoordelijkheden. Die zijn vaak gekoppeld aan een tijdschema waar je zelf nauwelijks invloed op hebt. Als ouder moet je je kinderen op tijd naar school brengen en zorgen dat ze genoeg slaap krijgen. Als werknemer moet je op tijd op je werk zijn en taken afronden.

‘De enige manier om al die rollen vol te houden, is door routines te ontwikkelen’, zegt hij. ‘Het kan misschien als een sleur voelen als je elke dag om zes uur opstaat – het is natuurlijk niet avontuurlijk en Instagrammable – maar op die manier kun je doen wat je belangrijk vindt.