Millennials minder honkvast dan hun ouders

Millennials, de groep geboren tussen 1980 en 2000, verkiezen de vrijheid, flexibiliteit en nieuwe ervaringen boven het materiële. Iets kopen of een lening aangaan stellen ze liever uit ten voordele van het avontuur en de exploratie. Al is de hang naar stabiliteit niet ver weg en blijft het een levenslange missie om die twee te combineren. Sociologen Bram Spruyt en Ignace Glorieux gaven hun visie in De Standaard.

 

Het wordt ook in onderzoek bevestigd: de twintigers en jonge dertigers vandaag zijn veel minder honkvast dan de generaties voor hen. Ze zien dertigers en veertigers worstelen met werk en gezin, of onderuitgaan door een burn-out, en horen voortdurend dat ze langer zullen moeten werken. ‘Ze willen de tijd nemen, bewuste keuzes maken. We moeten nu genieten, denken ze, nu we jong en gezond zijn.’, zegt Spruyt. Hij benadrukt dat het wel steeds gaat om de jonge hogeropgeleiden, die omringt worden door een stevig netwerk waarop ze kunnen terugvallen.

‘Een lening van twintig jaar, het was een vorm van disciplinering.’

Glorieux maakt de vergelijking met vroeger. Toen moest iedereen een eigen huis hebben, met een lening van twintig jaar. ‘Het was een vorm van disciplinering: je moest niet zot doen, als je een lening af te betalen had. Staken? Je liep in de pas. Wij Belgen zijn bijzonder honkvast. Het is een politiek die ingesleten is.’ Het verleidt zelfs de millennials ertoe om, later dan hun ouders maar uiteindelijk toch vaak, te kopen en zich te settelen. Bovendien is het krijgen van kinderen een keerpunt. Kinderen zetten je met de voeten op de grond, ze maken je nuchterder, conservatiever. Ergens doe je na wat je thuis hebt geleerd. De alternatieven zijn er wel, maar ze blijven weinig zichtbaar.

Het volledige artikel vind je hier.

In Het Journaal van 13 december gaf Glorieux ook meer uitleg rond Millennials op de werkvloer. Het fragment kan je hier (vanaf 11:55) herbekijken.

millennialscollage