Lang leve de dagelijkse sleur

Tijdens de werkweek zien onze dagen er voor 40 procent hetzelfde uit. Een dagelijkse sleur volgens sommigen, maar die routine maakt het leven wel heel wat makkelijker en voorspelbaarder. Het is daarnaast ook gewoon noodzakelijk om te kunnen functioneren als samenleving. ‘Het lijkt misschien allemaal bijzonder saai, maar net dankzij routine en structuur blijft er tijd over om leuke dingen te doen’, zegt socioloog Theun Pieter van Tienoven in de krant en op de radio.

Routine is bijna synoniem geworden met saai. We pakken niet uit met wat we als ontbijt hebben gegeten of in welke file we hebben gestaan, wel met onze laatste vakantie. Door steeds de nadruk te leggen op het speciale, bestempelen we routine als iets negatief. Maar sleur sluit spanning niet uit, beide versterken elkaar net. ‘Door die routine tijdens de werkweek creëren we tijd om ’s avonds of in het weekend iets speciaals te doen. Of om op vakantie te gaan’, zegt van Tienoven.

‘We willen zo weinig mogelijk routine, terwijl we niet zonder kunnen.’

Conclusie: omarm de sleur, want je wordt er gelukkiger van. Routine is simpelweg noodzakelijk om te kunnen functioneren in onze samenleving. Alleen als iedereen telkens weer op min of meer hetzelfde moment hetzelfde doet, is het mogelijk om samen te leven.

 

Krant

Lang leve de dagelijkse sleur. De Standaard – 5 januari 2017

Leve de sleur, daar word je gelukkig van. Het Nieuwsblad – 5 januari 2017

Waarom we gelukkig worden van de dagelijkse sleur. NRC handelsblad – 13 januari 2017.

 

Radio

Het interview op Radio Noord Holland van 16 januari 2017 kunt u hier beluisteren:

 

Het interview op Radio 1 van 18 januari 2017 kunt u hier beluisteren: