Het zijn nog steeds de moeders die koken

Mannen, en vooral vaders, staan vaker achter het fornuis dan vijftig jaar geleden. Toch kookt  36% van de mannen nooit zelf. ‘Koken is tot vandaag vooral een vrouwenzaak’, geeft Sarah Daniels vandaag aan in de Standaard. Daniels verdedigt vanmiddag haar doctoraatsonderzoek aan de VUB getiteld “Meer dan honger stillen? Een sociaalhistorisch onderzoek naar de rol van gemaksvoeding in de Belgische naoorlogse huiskeuken.”

Het zelf bereiden van eten zien moeders als een belangrijke taak.

3218Uit het artikel blijkt dat de tijd die men ‘s avonds in de keuken doorbrengt door veel moeders wordt gezien als een bewijs van hun goede zorgen en daar spelen voedingsproducenten handig op in. ‘Veel vrouwen vinden het belangrijk om via het klaarmaken van maaltijden te tonen dat ze in hun gezin investeren,’ aldus Daniels. ‘Naar kant-en-klaarmaaltijden grijpen, geeft sommigen het gevoel geen goede moeder te zijn. Toch kopen ze die soms, als het niet anders kan’, geeft Daniels toe. Met de onderliggende boodschap dat je niet bang hoeft te zijn dat je gezin te weinig vitaminen binnenkrijgt, proberen de producenten dit schuldgevoel weg te nemen.

U kunt het hele artikel hier lezen.