Leven we te weinig in het hier en nu? We plannen graag vooruit, dat moet soms ook. ‘De begeerlijkste dingen zijn schaars. Die moet je langer op voorhand plannen.’, zegt Ignace Glorieux in De Standaard. Al levert dit ook frustraties op, want genieten we wel genoeg en vullen we onze vrije tijd wel interessant genoeg in?
Minder werken, meer vrije tijd
De fear of missing out is vandaag groot, het aanbod aan boeken, optredens, films, sport, expo’s en citytrips ook. We hebben meer vrije tijd dan vroeger, maar we stellen er ook hogere eisen aan en willen genieten van de tijd buiten het werk. ‘Eind jaren ’50 werkte een bediende 55 uur per week, verplaatsingen inbegrepen, want de vijfdagenweek werd pas in 1964 ingevoerd. Onze huizen staan vol tijdbesparende machines.’, zegt Glorieux. Toch lijkt er een paradox te zijn; hoe meer middelen we hebben, hoe minder tijd we lijken te hebben.
‘We hebben meer vrije tijd, maar stellen er hogere eisen aan.’
Dat genieten wordt verstoord doordat we zoveel willen, we ervaren keuzestress en dat werkt frustrerend. ‘We hebben veel meer middelen om dat allemaal te consumeren: we hebben er het geld voor en we weten hoe we tickets bestellen, waar we boeken kopen, hoe we films downloaden of naar boeiende steden of musea reizen. Het is alleen zoveel dat we het niet meer kunnen behappen.’
Onzekerheid geeft stress
‘Voor werkende koppels was het vroeger duidelijk: ik moet straks om vier uur weg want ik ga de kinderen halen. Nu bel je elkaar om kwart voor vier om dan te ontdekken dat je allebei nog een vergadering hebt en niet weg kunt.’ Die onzekerheid levert stress op.
Mensen staan voortdurend met elkaar in communicatie en dat maakt hen onrustiger. We vertonen meer uitstelgedrag omdat we weten dat er nog zoveel kan tussenkomen. ‘Het maakt mensen ongelukkig,’ zegt Glorieux. ‘We proberen de tijd wel te bedriegen door bijvoorbeeld podcasts te beluisteren tijdens het joggen. In plaats van dubbel te genieten, geniet je van allebei minder.’
Drukte als statussymbool
De behoefte om de tijd even stil te zetten, die is er wel. Maar het is moeilijk om deze evolutie terug te draaien, want we tellen pas mee als we net véél doen. Druk-druk-druk is niet alleen de norm op ons werk, maar ook in onze vrije tijd.
Lees het volledige artikel hier na.