Geluk is: psychisch gezond zijn

shutterstock_118972231

De London School of Economics heeft een gouden tip voor de beleidsmakers: gelukkiger worden we pas echt wanneer we niet meer angstig of depressief zijn. Volgens hun onderzoek ‘Origins of Happiness’, zouden overheden en scholen meer moeten waken over de mentale gezondheid en hun focus verschuiven van welvaart creëren naar welzijn stimuleren. Weg dus met het aloude adagium: geld maakt niet gelukkig, maar geen geld maakt zeker ongelukkig? Toch maar even voorzichtig zijn, zegt socioloog Ignace Glorieux in De Morgen.

 

“Het materiële aspect is wel degelijk de basis. Het is geen garantie op geluk, maar voldoende inkomen hebben is wel een noodzakelijke voorwaarde”, klinkt het. Toch zou meer aandacht voor de mentale gezondheid in het beleid zeker geen kwaad kunnen, want uiteindelijk is dat ook goed voor de economie. Gelukkige mensen zijn productiever en efficiënter.

‘Wees tevreden met wat je hebt. Streef niet constant naar nog meer.’

Het is een opvallend vaststelling, maar onze gelukslijn vertoont in de laatste vijftig jaar nauwelijks nog evolutie en dat terwijl er nog nooit een beschaving geweest is in de hele wereldgeschiedenis die het materieel zo goed heeft als de onze. Helaas vergelijken mensen zich nooit met hun voorouders, wel met de buurman en dan vinden we altijd wel een reden om toch niet content te zijn. Glorieux is ervan overtuigd dat we zelf ook kunnen bijdragen aan ons geluksgevoel door niet constant te streven naar meer en beter. “Denk niet de hele tijd dat je beter af zou zijn als je nog wat meer zou verdienen, een nieuwe gsm zou hebben of dezelfde reizen zou kunnen maken als je buurman. Daar mag je leven niet van gaan afhangen, want dat is precies wat ons ongelukkig maakt”.

Het volledige artikel vind je hier.

 

Leestip:

Elchardus, M., W. Smits (2007): Het grootste geluk. Tielt: Lannoo Campus: - (229 blz.) - TOR 2007/15.