Eerste hulp bij coronamoeheid

Wat nu elke dag dezelfde lijkt? ‘We moeten niet gaan werken. We moeten niet naar school of de film. Ons probleem is dat we de tijd nu zélf moeten indelen’ stelt Ignace Glorieux  in De Standaard.

Normaal hebben we een bepaald levensritme gedurende de werkweek en een ander ritme in het weeken. Dagen, weekends en seizoenen hebben elk een betekenis. Doordat we daarop kunnen antici­peren, krijgt ons leven kleur. Een weekdag mag niet lijken op een weekenddag. Een paasvakantie móét verschillen van een kerst­vakantie. Maar deze paasvakantie was voor niemand een echte paasvakantie, en Pasen was zeker geen Pasen. Veel mensen zouden de familie- en trouwfeesten, waar ze vroeger tegenop keken, vandaag meteen omarmen.

Niettemin blijkt uit de eerste resultaten van ons lopend tijdsbestedingsonderzoek dat we de bestaande structuren voorlopig goed lijken te bewaren. ‘Dat verrast me’, zegt Glorieux. ‘Je zou denken dat mensen veel dingen loslaten, maar de arbeidstijd, het slaapmoment en de maaltijdencyclus lijken regelmatig te verlopen. De structuren bleken tot dusver robuust. We moeten afwachten hoe dat evolueert.’

Lees het volledige artikel hier.

 

Meedoen met het onderzoek van VUB? De onderzoeksgroep TOR van de Vrije Universiteit Brussel onderzoekt samen met het onderzoeksbureau hbits de sociale gevolgen van de corona-crisis. Wat zijn de gevolgen hiervan voor uw dagelijkse leven? Doe mee aan dit onderzoek en vertel hen hoe uw dagelijks leven is veranderd via www.dagelijksleven.eu .