Doe het soms ook eens rustig aan

“Moe, dat lijken we allemaal tegenwoordig.” Het populaire Belgische vrouwenweekblad Libelle interviewde verschillende lezeressen en kwam tot de slotsom dat veel werkende moeders het moeilijk vinden om een evenwichtige balans van werk en gezinsleven te vinden. “Al komen mijn kinderen fysiek en materieel niets tekort, ik heb het gevoel dat ik heel veel van hun kindertijd mis”, bekent een lezeres. Maar is er dan zoveel veranderd met betrekking tot onze tijdsbesteding ten opzichte van vroeger? Het Vlaams lifestylemagazine ging hiervoor te rade bij Ignace Glorieux.

Ten eerste blijkt uit het Vlaams tijdsbestedingsonderzoek dat we, alhoewel we dat misschien wel denken, niet langer werken. We werken zelfs een beetje minder. “Maar alhoewel we niet meer uren maken dan vroeger staan we wel meer onder druk,” aldus Glorieux. “Vroeger maakte we meer tijd voor een praatje en hielden we een echte middagpauze. Nu eten velen snel een broodje achter de computer.” Maar niet alleen ons werkend leven lijkt gehaaster, ook onze vrije tijd zit vaak bomvol bezigheden. “We moeten tegenwoordig vanalles in onze vrije tijd. We hebben meer mogelijkheden, maar de tijd blijft hetzelfde. Er zijn dus meer dingen die we niet kunnen doen,” geeft de socioloog aan.

Het volledige artikel kunt u hier lezen. De libelle was niet de enige die afgelopen maand aandacht besteedde aan het drukke leven van de Vlaming. Dauwe & Vancoillie van Q-music gaven de hele schrikkeldag aandacht aan het  tijdgebrek dat veel Vlamingen ervaren. Hiervoor interviewden ze ook Glorieux.tien tips om tijdsdruk te lijf te gaan

‘Niet alles moet, doe het soms ook eens rustig aan’

Het radiostation concludeerde uit een rondvraag dat slechts 1 Vlaming op 6 compleet tevreden over zijn of haar tijdsinvulling is. 71% van de Vlamingen vindt dat er te weinig uren zijn in de dag om alle activiteiten af te ronden. “…We hebben tijd tekort om dingen te doen die er écht toe doen,” aldus de Q-ochtenddj’s. Ze belden voor tips en adviezen Ignace Glorieux. Een tip van de socioloog: “Durf te zeggen dat vanavond eens niets hoeft, dat je misschien alleen maar voor de tv ligt. Niet alles moet, doe het soms ook eens rustig aan.”

Beluister hier het volledige radio interview.