Tijd is welzijn

Tijdsbestedingsonderzoek geeft ons de mogelijkheid om dieper in te zoomen op ons welbevinden. Afgelopen maand verschenen hierover twee boeiende thema’s in Weliswaar, het welzijns- en gezondheidsmagazine van de Vlaamse overheid. Het vakblad interviewde Ilse Laurijssen, Ignace Glorieux, Jef Deyaert en Djiwo Weenas van de onderzoeksgroep TOR over tijd en welzijn.

De onterechte slechte reputatie van werk

Het combineren van werk en gezin voor vrouwen in tweeverdienersgezinnen is niet eenvoudig. Zo hebben vrouwen vaak het gevoel dat er niet genoeg tijd is om alles te doen wat ze moeten doen. Ilse Laurijssen deed tijdens haar doctoraatstudie onderzoek naar deeltijds werk als combinatiestrategie. Wanneer een vrouw voor deeltijds werk kiest wordt er vaak van uitgegaan dat die keuze ervoor zorgt dat vrouwen minder loon, minder kansen en minder voldoening krijgen van hun job. Laurijssen geeft aan dat dit niet altijd het geval is en de zaken genuanceerder zijn. “Het is belangrijk om te kijken naar de oorspronkelijke werksituatie bij de beslissing om minder te gaan werken. Vrouwen met een boeiende, uitdagende baan, kiezen er niet vaak voor om minder te gaan werken.”

Meer weten? U kunt hier het volledige interview lezen.

Tijdsonderzoek toont hoe het met ons gaatSchermafbeelding 2015-11-10 om 13.22.38

Wanneer we echt willen weten  hoe het met ons welzijn zit, moeten we dieper graven dan de simpele vraag ‘hoe gaat het ermee?’ Tijdsbestedingsonderzoek helpt bij deze zoektocht, omdat het ons een gedetailleerde inkijk geeft in ons leven. Hoe we onze tijd besteden heeft een effect op onze gezondheid en ons welzijn. Het lopende onderzoek van Jef Deyaert en Dijwo Weenas zal een hele reeks ‘gezonde’ gedragingen onderzoeken. De sociologen linken het BMI en zelf gerapporteerde fysieke en geestelijke gezondheid aan de manier waarop we onze tijd indelen. Op deze manier kunnen ze uitzoeken wat nu precies gezonde en ongezonde levensstijlen zijn.

Op dit moment focust hun project zich vooral op onze vrije tijd. Deze tijdsbesteding blijkt niet erg actief te zijn… “Tot de leeftijd van 55 brengen we ongeveer drie vierde van onze vrije tijd zittend of liggend door.  Als we ouder worden neemt dat nog toe. Er is gelukkig ook goed nieuws”, legt Deyaert uit. “Als we de cijfers van 1999 vergelijken met die van 2014, blijkt dat we 19% meer zijn gaan sporten. De campagnes als het Europese Active Aging en Start to Run hebben duidelijk effect.”

Meer weten? U kunt hier het volledige interview lezen.

Daarnaast kunt u hier de volledige bijlage over ‘tijd en welzijn’ bekijken.