Meer dan honger stillen?

Op 23 mei zal sociologe Sarah Daniels haar doctoraatsproefschrift genaamd “Meer dan honger stillen? Een sociaal-historisch onderzoek naar de rol van gemaksvoeding in de Belgische naoorlogse huiskeuken” publiek verdedigen.

Promotoren: Prof. dr. Ignace Glorieux & Prof. dr. Peter Scholliers
Campus: Etterbeek
Faculteit: Economische en Sociale Wetenschappen & Solvay Business School
Publieke verdediging: 23 mei 2016 om 16:00 in zaal E.0.12 (gebouw E, Campus Etterbeek).

 

InDe-plaats-aan-tafel-draagt-bij-aan-het-vervullen-van-je-rol-in-de-familie1dien het over verandering in voeding gaat, kan de opkomst van de zogenaamde ‘gemaksvoeding’ (convenience foods) niet genegeerd worden. Het aanbod aan snel en gemakkelijk (klaar te maken) eten is groot, in de supermarkt of in de voedingswinkel, terwijl ook buitenshuis eten het belang van bereid voedsel illustreert. Vragen rijzen, onder meer over de impact van gemaksvoeding op het koken en eten, en op de rol en de betekenis van voeding in ons leven. In welke mate vervangt ze de huisbereide maaltijd, en vormt ze een breuk met conventionele normen, kook- en eetgewoonten? Zet het voedingsgemak van gemaksvoeding aan tot snacken, eten op flexibele tijdstippen, en individueel ‘graasgedrag’ (zelfs bij koppels en gezinnen met kinderen), of vormt ze daarentegen, net een garantie voor het voortbestaan van onze ‘maaltijdtradities’?

“Iedereen consumeert gemaksvoeding, maar de zogeheten ‘gemaksamenleving’ is er (nog) niet”

De studie stelt vast dat gemaksvoeding een belangrijk onderdeel vormt van onze voedingscultuur, maar niet zo overheersend aanwezig is als vaak wordt verondersteld. Ondanks het feit dat gemaksvoeding verband houdt met het spenderen van minder tijd in de keuken, primeert de huisbereide maaltijd nog steeds. Daarnaast toont de studie aan dat gemaksvoeding geen bedreiging, maar net een ondersteuning kan zijn voor de conventionele maaltijdstructuur en de cultuur van samen eten, mits andere voedingsmiddelen en maaltijden.

Meer informatie over het doctoraatsverdediging vindt u hier.