‘Marion van San heeft gelijk’

Woensdag 4 maart 2015 verscheen in Knack een interview met Mark Elchardus: “Marion Van San heeft gelijk: Radicalisme wordt niet beïnvloed door sociaal-economische achterstelling“.

Het interview (lees het interview hier) geeft een beeld van de onderzoeken die Mark Elchardus de afgelopen jaren heeft gevoerd, waarbij en groot aantal van de uitspraken gebaseerd is op een recent onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Stichting P&V over de toekomstverwachtingen en -wensen van Belgische jongvolwassenen (zie ook: Project voor Stichting P&V).

 

Zo bespreekt Mark Elchardus het geloof in God bij het oplossen van persoonlijke en maatschappelijke problemen. Meer over dit onderwerp, inclusief statistische verantwoording, is te vinden in:

Elchardus, M., P. te Braak (2014): Toekomstverwachtingen van jongvolwassenen. Rapport 4, Bedreigingen en helpers. Brussel: Onderzoeksgroep TOR, Vakgroep Sociologie, Vrije Universiteit Brussel, Brussel - TOR 2014/71.

 

Elchardus heeft het ook over de arbeidsmarktparticipatie van moslims en niet-moslims. Meer daarover staat te lezen in een rapport over de carrière en beroep van jongvolwassenen:

Elchardus, M., P. te Braak (2014): Toekomstverwachtingen van jongvolwassenen. Rapport 3, Carrière en beroep. Brussel: Onderzoeksgroep TOR, Vakgroep Sociologie, Vrije Universiteit Brussel (53 blz.) - TOR 2014/39.

 

De stelling over het antisemitisme onder moslimjongeren is gebaseerd op een onderzoek in opdracht van het JeugdOnderzoeksPlatform en meer specifiek de Jop-monitor Brussel. Op basis van dit onderzoek is een boek verschenen, dat via de uitgever kan worden besteld:

Vettenburg, N., M. Elchardus, J. Put (2011): Jong in Brussel. Bevindingen uit de JOP-monitor Brussel. In: Nicole Vettenburg, Mark Elchardus en Johan Put (eds.), Jong in Brussel. Bevindingen uit de JOP-monitor Brussel, Leuven: Acco: 409-426 - TOR 2011/23.

 

Een laatste thema in het interview betreft het populisme. Hierover zijn de afgelopen jaren de volgende publicaties van Elchardus verschenen:

Elchardus, M., B. Spruyt (2012): Populisme en de zorg over de samenleving. Sociologie, 8, 1: 114-133 - TOR 2011/47.
Elchardus, M., B. Spruyt (2016): Populism, persistent republicanism and declinism. An empirical analysis of populism as a thin ideology. Government and Opposition, 51, 1: 111-133 - TOR 2014/48.