De ideale vakantie bestaat niet

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft een nieuw voorstel klaar om bijkomende vakantiedagen, die werkgevers kunnen geven als extralegaal voordeel, op te sparen. Kortom meer vrijheid voor de werknemer om te bepalen wanneer en hoelang hij vakantie neemt. Maar dat roept ook vragen op als: Wat is de ideale periode om je vakantie in te plannen? Hoe lang moet een vakantie eigenlijk zijn? En kan een mens ooit te veel vakantie hebben? Deze en andere vragen werden gesteld aan Ignace Glorieux tijdens het Radio 1 programma ‘De bende van Annemie’.

Glorieux geeft aan dat een ideale vakantie niet bestaat en dat dit ook in grote mate cultureel bepaald is. Bovendien evolueren de normen over de tijd.  Zo waren mensen in de jaren ’60 waarschijnlijk heel tevreden met 14 dagen betaald verlof, tegenwoordig zouden we dit heel weinig vinden. Daarnaast was het vroeger een luxe om zaterdag vrij te zijn, nu beginnen mensen ook vrijdagnamiddag vrijaf te nemen. “We knabbelen alsmaar verder aan de werktijd en willen alsmaar meer vrije tijd“, aldus Glorieux.

Glorieux benadrukt dat we niet lui zijn geworden. Nu werken er gewoon méér mensen omdat vrouwen buitenshuis zijn gaan werken. Bestaat er zoiets als ‘teveel vakantie’? Glorieux denkt van wel. “Soms is het na een lange vakantie moeilijk om opnieuw in de werkroutine te komen. Bovendien krijgen we ook wel rust door die routine, terwijl de vakantiedagen vaak veel chaotischer ingevuld worden.”

Wilt u het hele fragment beluisteren? Dat kan hier.

luieren