“Thuiswerken wordt niet het nieuwe normaal, het sociale contact met collega’s is te belangrijk”

Tijdens de eerste lockdown werden we wakker geschud. Alles viel een beetje stil. Ook een jaar later ziet het werken er nog steeds anders uit. We werken bijna allemaal van thuis, vergaderen online, en lunchen tegenwoordig aan onze eigen keukentafel. Wat heeft deze manier van werken ons al geleerd? Wat blijft daar van over als het effect van corona uitgewerkt is? Socioloog Ignace Glorieux reflecteert over hoe het leven er na corona zal uitzien in De Wereld van Sofie op Radio1.

 

“Uit ons onderzoek naar tijdsbesteding dat we tijdens de eerste lockdown voerden, bleek dat de meeste mensen zich toch aan de traditionele werktijden hielden. We hadden dat niet verwacht. Het was mooi weer en men moest de kinderen preteachen, factoren waarvan we dachten dat ze de werktijden sterker zouden beïnvloeden.” Wat de werktijden betreft moeten we dus geen al te grote veranderingen verwachten. Massaal thuiswerken, wordt volgens Glorieux niet het nieuwe normaal.

“Ik geloof niet dat we massaal gaan thuiswerken, één of twee dagen per week misschien wel. De sociale contacten ontbreken, we gaan die missen. We zien dat nu ook, mensen willen opnieuw bij elkaar zijn. We zijn sociale dieren, en dat blijkt nu ook. Als we naar het werk gaan is dat niet alleen om efficiënter te vergaderen, of afspraken te maken, maar ook om wat tijd te verliezen: om te roddelen, om te zagen en te klagen, om ruzie te maken. Werk is een sociale activiteit. De meeste mensen willen dat niet in isolement doen. We moeten vaak eerst iets missen, voordat we beseffen wat het betekent. Uit onderzoek bij werklozen bleek ook al dat werken meer is dan geld verdienen, het gaat ook om sociale contacten, het is jezelf in een geheel plaatsen.”, aldus Glorieux.

Luisteren het volledige interview hier.