Lezing: De contrarevolutie der gewoonte

In kader van reeks ‘Studium Generale’ gaf prof. Ignace Glorieux maandag 9 oktober een lezing over de contra-revolutie der gewoonte: over tijd en standvastigheid. Dit is de eerste lezing in een reeks van 8 maandagavonden rond het thema ‘Revolutie’. Elke avond begint met een lezing van een uur, gevolgd door een vragenronde en een gemodereerd debat tussen gastspreker en publiek. Iedereen is van harte welkom om te komen luisteren en van gedachten te wisselen.

De lezing kan u hier herbeluisteren

 

Korte beschrijving

Een revolutie betekent in essentie breken met het verleden. De Nieuwe Tijd vervangt de oude. De Franse revolutionairen deden dit letterlijk met de invoering van een nieuwe kalender die komaf moest maken met de Gregoriaanse kalender die symbool stond voor traditie en irrationaliteit. De nieuwe decimale kalender die de revolutionaire, republikeinse ideeën belichaamde, zou de tijd op een rationele, wetenschappelijke manier ordenen. De revolutionaire kalender werd geen succes; na 12 jaar, 2 maanden en 27 dagen werd hij roemloos afgevoerd. Ook de invoering van de vijfdagenweek, en toen dit niet lukte, de zesdagenweek, in de nasleep van de Russische revolutie waren geen blijvers … de tijd laat zich niet decreteren!

En toch is tijd mensenwerk, een sociale categorie. Mensen maken en ordenen de tijd. Tegelijkertijd hebben we er weinig vat op en is het meestal de tijd die ons leidt. In deze lezing gaan we dieper in op dit in wezen sociologische probleem.