Hoera, we mogen weer naar school

1 september staat weer voor de deur. Een moment waar vele kinderen en hun ouders reikhalzend naar uit kijken: kinderen zijn nieuwsgierig naar al wat er nieuw gaat zijn, terwijl ouders vooral blij zijn dat de rust in huis terugkeert. Toch is niet iedereen even enthousiast bij de aanvang van het nieuwe schooljaar. Uit divers onderzoek bleek dat jongeren het minst graag naar school gaan. Hoe komt dit? Sociologen Ignace Glorieux en Bram Spruyt gaven tekst en uitleg in de Standaard.

Voor kinderen op de basisschool is er veel om naar uit te kijken op die eerste schooldag. Je ziet na twee maanden je vrienden terug en daarnaast valt er heel wat nieuws te ontdekken zoals je leerkracht, je boeken, je schoolspulletjes, je klasgenootjes, … Het is niet vreemd dat kinderen hiernaar uitkijken zegt Glorieux: ‘Voor kinderen is dat niet anders dan voor volwassenen. Na een lange vakantie kijken wij er misschien ook wel naar uit om opnieuw te gaan werken.’

Dat het enthousiasme bij oudere kinderen eerder bekoelt is, zou twee belangrijke redenen hebben: enerzijds weten tieners al uit ervaring dat de school soms zijn minder leuke kantjes heeft en anderzijds maakt sociale media het weerzien van vrienden minder bijzonder. Spruyt stelt dat jonge kinderen enthousiast zijn omdat ze niet weten wat er allemaal zal volgen, terwijl tieners dit wel al weten. In de loopt van het schooljaar kan de prestatiedruk toenemen, kunnen er zich ontgoochelingen voordoen en kunnen kinderen tegen hun eigen grenzen aanlopen. Vandaar dat 1 september voor velen nog leuk is, maar 1 december kan dat al heel wat minder zijn. Daarnaast zijn jongeren nu minder sterk gescheiden van elkaar dan vroeger, ze blijven in contact via sociale media. Het verlangen om elkaar terug te zien zou wel eens verminderd kunnen zijn door het toegenomen online-contact, klinkt het.

Het hele artikel kunt u hier lezen.

Smiling Hispanic boy wearing backpack