Geef vaders en meemoeders 20 dagen geboorteverlof

Theun Pieter van Tienoven, socioloog bij Onderzoeksgroep TOR én vader van drie jonge kinderen, steunt met volle overtuiging het voorstel van de Vrouwenraad en de Gezinsbond om het wettelijk geboorteverlof voor vaders (en meemoeders) op te trekken naar 20 dagen. Zijn redenering is eenvoudig: vaders hebben het recht om vader te zijn.

 

Plicht en rechtbaby-560890_1280

Vanuit wetenschappelijk oogpunt, zijn er meerdere redenen om te pleiten voor meer geboorteverlof voor vaders. “Kinderen die op zeer vroege leeftijd veel tijd met hun vader hebben doorgebracht, zijn socialer, mentaal weerbaarder, academisch succesvoller, en de lijst gaat maar door” schrijft van Tienoven op beslistfeminist.be. Daarnaast moeten vaders, net als moeders, de plicht en het recht hebben om de zorgen voor hun pasgeboren kind op zich nemen.

 

Impact op loon en carrière

Momenteel kan niet iedere werknemer voor een langere periode het inkomensverlies tijdens ouderschapsverlof opbrengen. Ook heerst de vrees bij vaders om contractverlenging, promotie of loonsverhoging mis te lopen als gevolg van het opnemen van (meer dan) het wettelijke geboorteverlof. Zelfstandigen hebben al helemaal geen recht op geboorteverlof, waardoor ‘niet werken’ voor zelfstandigen zonder personeel gelijk staat aan ‘geen inkomen’

Zonder sturende en steunende overheid zijn het ook steeds de meest kwetsbaren, in dit geval vaders uit de laagste inkomensklassen of vaders die als zelfstandige werken, die het onderspit delven.

 

Petitie

De Vrouwenraad en de Gezinsbond lanceren, in de vorm van een petitie, het voorstel om het wettelijk geboorteverlof voor alle vaders en meemoeders, ook voor zelfstandigen, te verlengen naar 20 dagen. De verzamelde handtekeningen zullen worden overgemaakt aan de bevoegde ministers Maggie De Block (Sociale Zaken) en Kris Peeters (Werk), om nog deze regeerperiode werk te maken van een modernisering van ons geboorteverlofstelsel.

Steun jij net als Theun en Onderzoeksgroep TOR het voorstel voor een langer geboorteverlof voor alle vaders en meemoeders, of ze nu zelfstandig zijn of niet? Onderteken de petitie!